Korisnici često postavljaju ovo pitanje jer smatraju da je svaki račun u digitalnom obliku (PDF) zapravo eRačun. Ali to nije tako.

Zašto PDF dokument nije eRačun?

Prema Zakonu o elektronskom fakturisanju eRačun je račun izdat, poslat i primljen u strukturiranom elektronskom obliku koji omogućuje njegovu automatsku i računarsku obradu. To znači da se eRačun isključivo izdaje u XML obliku.

Zašto onda PDF ide uz eRačun?

U praksi se uz strukturirani eRačun u XML-u izdaje, šalje i prima i njegov slikovni prikaz u PDF-u. U kontekstu Zakona isključivo se XML smatra verodostojnim elektronskim dokumentom.

Da li mi je potreban informacioni posrednik za eRačun?

Informacioni posrednik je povezan sa sistemom za elektronsko fakturisanje SEF. Za korisnike to znači da eRačuni poslati putem informacionog posrednika sadrže sve elemente koji su zakonski propisani + dodatne funkcionalnosti u službi korisničke podrške.

Šta osigurava informacioni posrednik?

U trenutku kada pošaljete eRačun, informacioni posrednik u njega automatski ugrađuje elektronski potpis s aplikativnim sertifikatom i vremenskim žigom kako bi osigurao verodostojnost pošiljoca i nepromenljivost sadržaja vašeg eRačuna.

Da li se eRačun može dobiti e-mailom?

Elektronski računi kao strukturirani dokumenti nikada se ne dostavljaju e-mailom. Putem e-maila možete dobiti isključivo obaveštenje o primljenom eRačunu i siguran link ka servisu kojim ga možete preuzeti.

Zašto eRačun ima status preporučene pošiljke?

Zato što vam informacioni posrednik garantuje tačan trenutak preuzimanja eRačuna, a kroz druge metode poznat je i identitet osobe koja ga je preuzela. U razmeni eRačuna i pošiljalac i primalac se moraju identifikovati u servisu.

Stvarni trošak

U poređenju s razmenom papirnih računa, trošak eRačuna daleko je niži jer korisnicima omogućuje automatizaciju poslovnih procesa. Ukida se prekucavanje podataka s računa, troškovi poštanske dostave ili gubitka računa, a sa druge strane dobija veća sigurnost.

Prednost eRačuna

Proces razmene eRačuna je povezan s uslugama upravljanja dokumentima kroz moj-DMS, čuvanjem dokumenata  u moj-eArhiv.